TIPS KOMPUTER

INSPIRASI KESIHATAN KOMPUTER

FORMAT KOMPUTER edisi Inspirasi

Hak Milik INSPIRASI TEKNIK LAWAK Sunday, September 13, 2009ADAPTASI DARI E-BOOK INSPIRASI -FORMAT KOMPUTER ver. 3
Sebelum proses Format dapat dijalankan tanpa berlaku apa-apa masalah, peralatan-peralatan seperti berikut hendaklah disediakan secukup rasa serta berada dalam keadaan sempurna.


A. CD INSTALER OS WINDOWS XP ATAU VISTA.
Jika Bil Gate dan orang KDN kenal anda, boleh gunakan yang cap ayam ataupun cap itik kampung.


B. CD DRIVERS.
Setiap komputer yang dibeli akan dibekalkan dengan makanan berupa CD DRIVER, Jika tiada tak perlu pergi jumpa Driver Bas atau Teksi,,tak ada maknenye..


C. CD INSTALERS PERISIAN.
CD Installer untuk perisian ini digunakan untuk melengkapkan komputer anda agar dapat digunakan dengan sempurna serta cukup sifat. Contoh CD installer seperti MS Office, WinAMP, Nero Burner,Converter dan sebagainya, ini bergantung kepada tahap kepenggunaan anda.


Contoh Format Windows XP.


Setelah semua peralatan yang diperlukan telah tersedia, barulah kita boleh memulakan upacara Format dengan langkah pertama..


1. Hidupkan komputer anda dengan cara menekan suis ON pada komputer, jangan tekan benda lain pulak.


2. Dapatkan arahan CMOS@BIOS untuk menukar Proses BOOT agar ianya dapat dilakukan melalui Pemacu CD anda. Keterangan lanjut ada dalam Ebook kami..


3. Setelah berjaya, masukkan CD OS yang dipilih tadi dan tunggu sehingga anda menemui paparan seperti dibawah..APABILA KELUAR ARAHAN INI, TEKAN MANA-MANA KEKUNCI PADA KEYBOARD ANDA..JANGAN SAMPAI TERLEPAS ARAHAN INI..

TEKAN ENTER AJER APABILA ARAHAN INI MENJELMA ,didalam Ebook kami ada menerangkan bagaimana kita boleh membaiki kerosakan Windows melalui arahan ini.

ANDA BOLEH BACA PERJANJIAN INI KALAU RAJIN, KALAU MALAS, TEKAN KEKUNCI F8 JER..

JIKA ANDA MENGGUNAKAN HARD DISK BARU, SILA TEKAN C UNTUK MEMBUAT PARTITION BARU..IKUTI DAN HAYATI ARAHAN YANG AKAN DIBERIKAN NANTI.

PILIH FORMAT USING NTFS FILE SYSTEM SEPERTI KEDUDUKAN DIBERI

PADA PERINGKAT INI PROSES FORMAT AKAN BERGERAK SECARA GEAR AUTOMATIK,JADI ANDA BOLEHLAH BUAT URUSAN LAIN SEKIRANYA ADA SEPERTI MENYAPU SAMPAH KER,SAMBUNG BASUH KAIN KER..

APABILA KELUAR ARAHAN SEPERTI GAMBARAN DISEBELAH, BARULAH GEAR MANUAL TERPAKSA DIGUNAKAN, SILA KLIK NEXT UNTUK KITA MELENGKAPKAN MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN.SILA ISIKAN NAMA ANDA,KALAU TAK INGAT APA NAMA ANDA, TAIP JER IKUT NAMA DISEBELAH, PADA BAHAGIAN ORGANIZATION BOLEH DIBIARKAN KOSONG,TAPI KALAU NAK MENYAMAR ADA SYARIKAT SENDIRI, SILALAH ISI.ISIKAN SERIAL KEY @LICENSE WINDOWS XP YANG DIAMBIL DARI WINDOWS TULEN, KALAU XP CAP AYAM KEKADANG ARAHAN NI TAK KELUAR,MAKA SELAMAT LA..he..he..SILA MASUKKAN NAMA UNTUK DIGUNAKAN PADA KOMPUTER ANDA, MASUKKAN PASSWORD JIKA ANDA SEORANG SAJA PENGGUNANYA, BIARKAN KOSONG JIKA TAK MAHU MENGGUNAKAN FUNGSI PASSWORD.

KLIK UNTUK MENGISI MAKLUMAT YANG DIPERLUKAN SEPERTI ARAHAN SEBELAH.TEKAN NEXT UNTUK MEMBOLEHKAN KITA MELENGKAPKAN MAKLUMAT NETWORKING ANDA.ISIKAN NAMA DOMAIN UNTUK WORKGROUP YANG AKAN DIGUNAKAN SEBELUM ANDA KLIK PADA NEXT.

TUNGGU SEHINGGA DIPAPARKAN SEPERTI ARAHAN DISEBELAH YANG MENANDAKAN PROSES FORMAT TELAH HAMPIR SELESAI. TEKAN OK UNTUK SETERUSNYA.

KLIK OK UNTUK MENGESAHKAN ARAHAN INI.

ARAHAN INI BERMAKNA LANGKAH ANDA TELAH HAMPIR KE PENGHUJUNG PROSES FORMAT..KLIK NEXT .


PADA ARAHAN INI, DICADANGKAN ANDA KLIK PADA NOT RIGHT NOW UNTUK MEMATIKAN FUNGSI AUTOMATIK UPDATE.KLIK SKIP UNTUK TIDAK MEMILIH ARAHAN INTERNET INI KERANA KITA AKAN MENGGUNAKAN KAEDAH LAIN UNTUK MEMBUAT PENYAMBUNGAN.KLIK PADA NO, REMAIN ME SEKIRANYA ARAHAN UNTUK AKTIVATE WINDOWS DIPAPARKAN.

KLIK JUGA NO, AT THIS TIME UNTUK ARAHAN INI.

SILA ISIKAN SATU NAMA PENGGUNA DISINI UNTUK MEMBOLEHKAN ANDA MENEKAN NEXT..JIKA ANDA MAHU RAMAI PENGGUNA, LENGKAPKAN RUANGAN YANG DIBERI.KLIK FINISH UNTUK MENAMATKAN ARAHAN FORMAT.BEGINILAH LEBIH KURANG PAPARAN PERTAMA WINDOWS XP ANDA SETELAH PROSES FORMAT SIAP DILAKSANAKAN.


Inilah gambaran Adaptasi yang diambil dari E-Book kami, penerangan dan ilustrasi yang diberikan di atas adalah terlalu ringkas tapi masih boleh diguna pakai, untuk penyelesaian lanjut anda perlulah dapatkan E-book kami..


Selama Mencuba..


0 ULASAN Anda

Post a Comment

INSPIRASI ANDA

NUFNANG

Followers

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

LIVE PARLIMEN