TIPS KOMPUTER

INSPIRASI KESIHATAN KOMPUTER

PARTITIONS KOMPUTER dan kenalannya

Hak Milik INSPIRASI TEKNIK LAWAK Thursday, January 14, 2010


Rasanya ada yang sudah kenal dan tahu apa yang dikatakan dengan Partition serta kaitannya dengan komputer. Namun untuk memanjangkan mukadimah artikel ini, diterangkan partition secara ringkas bermaksud kita membahagikan kepada bahagian tertentu didalam Hard Disk.

Untuk lebih bagi anda faham, andaikan dalam sebuah rumah  yang besar, kita buat beberapa bahagian seperti bilik ,dapur,ruang tamu dan sebagainya..jadi lebih kurang beginilah sebenarnya maksud Partition tadi..Jika anda tidak faham juga, anda cubalah buat-buat faham..he..he..


Bila kita mahu berkata tentang Partition, beberapa perkara berikut perlu anda tahu..


1. Bila dan dimana Partition akan terbentuk.
Partition boleh terbentuk atau dicipta melalui dua keadaan, pertama melalui proses format dan selepas proses format. Tetapi teknik selepas format tidak digalakkan kerana boleh merosakkan Windows malah hard Disk.2. Apa berlaku jika kita tidak menggunakan Partition ?
Hard Disk anda tidak akan dapat berfungsi.3. Bagaimana hendak buat partition ?
Untuk buat Partition, seperti diterangkan di atas tadi, kita mesti melalui proses Format terlebih dahulu.. Rujuk critera dibawah bagaimana kita boleh buat partition dan belajar mengenainya.


- Mulakan proses format seperti biasa sehingga anda menemui arahan seperti dibawah.
- Lihat pada bahagian Unpartitioned.. yang bermakna Hard Disk ini belum dibuat Partition lagi.


- Perhatikan pada arahan yang pertama, jika anda tekan Enter untuk teruskan, proses format tidak dapat dijalankan kerana anda belum buat partition.


- Untuk buat Partition, anda kena tekan C.

- Untuk Padam pula tekan D ( ni dalam artikel ke 2 nanti kita bincang.
- Setelah anda tekan C untuk buat Partition, anda akan dipaparkan seperti dibawah.- Anda akan dipaparkan jumlah keluasan Hard Disk anda, untuk buat lebih dari pada satu Partition, anda bahagiakan kepada dua dari jumlah Hard Disk anda.

- Anda juga boleh gunakan formula ini untuk buat lebih dari satu Partition..

- Partition 1            70%
-Partition  2            20%

- Partition 3            10%


Tips -


Berdasarkan kepada formula diberi, anda digalakan buat tidak lebih dari 3 partition untuk mengelakkan Hard disk cepat rosak.- Partition 1 akan mewakili drive C anda yang digunakan untuk fail System seperti Windows,office dan sebagainya, jadi disarankan saiznya biarlah lebih besar dari partition ke 2 atau ketiga.


- Partition 2 dikenali juga drive D biasanya digunakan untuk anda simpan data-data penting seperti dokumen,gambar,video dan sebagainya.


-Partition 3  sebagai drive E pula adalah pilihan kepada anda, jika mahu buat pun boleh tidak mahu pun boleh, biasanya partition 3 digunakan untuk kita simpan Driver ..


Jumpa lagi..


0 ULASAN Anda

Post a Comment

INSPIRASI ANDA

NUFNANG

Followers

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

LIVE PARLIMEN