TIPS KOMPUTER

INSPIRASI KESIHATAN KOMPUTER

INSPIRASI TIPS WINDOWS Kebosanan tapi menarik lagi tertarik

Hak Milik INSPIRASI TEKNIK LAWAK Thursday, September 10, 2009





Kadang kala mesti kita merasa bosan apabila telah selalu sangat berinternet walaupun dalam internet ini memacam boleh kita cari dan tengok.. 
Macam hari ini malah hari-hari sebelumnya pun kita merasa suasana sekarang seperti ada kekurangan dan kurang ceria..tak tahu mengapa..mungkin ekonomi kurang baik maka mood orang ramai pun jadi semacam..macam pagi tadi tetiba dah dekat nak raya..Eh!! betul ker? nampak macam tak ada ape-aper ajer..Mana yang berkeluarga,inilah masanya nak pening kepala,hehehehe..tapi nasib baik baju nikah penulis masih elok lagi..bolehlah digunakan untuk beraya..jimat beb!!..

Oklah ..kali ni kita pelajari pula beberapa tips yang dikategorikan sebagai "menarik dan tertarik, Tips ini boleh diamalkan semasa hendak berbuka puasa ataupun selepas berbuka puasa, bagi yang tak puasa, tips ini kemungkinan kurang mustajab!!!.

1. Tukar gambar Folder baru..

- Apabila kita membuat folder baru, biasanya icon (gambar) untuk folder yang diberikan sama dan kurang menarik terutamanya bagi mereka yang mementingkan kehenseman dan kecantikan.. cuba buat satu Folder baru pada Deskop anda dengan apa-apa namapun takper, dan ikuti tips ini..




Setelah siap anda buat folder baru, klik kanan pada tetitikus dan ambil arahan bawah sekali iaitu properties seperti gambar sebelah ini.

























Klik pada Customize dan Change Icon



















Anda boleh pilih mana-mana icon yang anda suka dengan klik pada gambar icon tersebut, jangan lupa klik OK..
















Lihat beginilah contoh gambar bagi folder baru anda..




TIPS- SEKIRANYA ANDA MAHU MENGUBAH GAMBAR ICON YANG SEDIA ADA, ULANGI LANGKAH SEPERTI TADI CUMA ANDA PERLU PILIH CHANGE ICON PADA BAHAGIAN SEPERTI GAMBARAN DIBERI DIBAWAH..
2. Memastikan Talian hayat Internet anda sentiasa dalam keadaan stabil.

Anda boleh gunakan Kod ini untuk memastikan talian internet ada berfungsi dengan sempurna atau tidak..

- Dapatkan arahan RUN dan taip 
ping streamyx.com -t

Pastikan anda jarakkan selepas huruf "G" dan "M". Tekan Enter maka anda akan dapat paparan seperti ini.


Minimize kan arahan ini kebawah dan anda boleh teruskan pengembaraan Internet anda seperti biasa..







3. Bermain bersama Virus..

- Anda mahu mencuba buat gempar dengan mencipta virus sendiri..tapi pastikan orang yang nak anda gemparkan itu tidak ada pakej penyakit kronik, karang naya.. ayuh..kita lakukan ujian masa dibawah.

Copy atau salin Kod dibawah ini..

@echo off echo AWAS KOMPUTER ANDA DISERANG VIRUS H1N1 
pause echo TEKAN ENTER UNTUK DAPATKAN NO TELEFON ANTIVIRUS 
pause echo MAAF ANTIVIRUS LUPA BAWA HANDPHONE ? 
pause echo PADAM MUKA 
echo MUKA PADAM 
echo PADAM MUKA ANDA
pause echo H1N1 MULA MENGGANAS 
echo TEKAN ENTER CEPAT 
pause
:1
dir/s 
goto 1
 
- Dapatkan NotePad dan salin didalamnya, anda simpan ditempat yang mudah dilihat seperti pada Desktop dengan nama apapun tak kisah, janji ada .BAT dibelakangnya, contoh Virus.bat





Ubah untuk Simpan pada Desktop dengan nama Virus.bat dan save.















Cari fail Virus pada Desktop anda dan klik.






Ikuti arahan yang diberi sampai tamat ..hehehe.. dah puas tengok atau anda rasa takut..klik ajer tanda pangkah ..selesai masalah..







Selamat mencuba..

0 ULASAN Anda

Post a Comment

INSPIRASI ANDA

IKLAN UNTUK ANDA..JADI tunggu pe ..

NUFNANG

Followers

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

LIVE PARLIMEN