TIPS KOMPUTER

INSPIRASI KESIHATAN KOMPUTER

PEMASANGAN RAMM sambil berenang kuak kupu-kupu

Hak Milik INSPIRASI TEKNIK LAWAK Sunday, September 20, 2009
Kita masih lagi dalam kes pemasangan komputer yang diambil dari Ebook "Pemasangan Komputer".

Lakukan ujian memanas badan dulu dengan menutup semua sumber udara didalam rumah anda. Pastikan paip air dan pintu dikunci supaya kita dapat menyelesaikan masalah yang sebenarnya bukan masalah ini..

1. Kenali RAMM
Macam biasa, kita perlu kenali dulu RAMM untuk memudahkan kita berurusan.  Untuk mengenali RAM tidak sama seperti sewaktu kita mahu mengenali RAMlah atau RAMzi yang biasanya kita melihat wajah samada menarik atau tidak, tetapi RAM kita perlu lihat hanya pada KAKInya..lihat contoh diberi


Ram ini dikenali sebagai SD Ram yang mempunyai 2 kaki . SDRam pula terdapat dua kategori, PC100 seperti gambaran disebelah dan PC133 seperti gambaran dibawah.
Untuk membezakan mana satu Pc100 dan Pc133, anda perlu perhatikan maklumat pada Sticker yang diletakkan pada RAM.Namun demikian,sekiranya Sticker tiada atau hilang,anda boleh buat semakan pada paparan awal komputer dihidupkan.
Terdapat juga jenis yang ditaip pada badan Ram seperti pc100 atau pc133.Bagi Ram yang mempunyai satu kaki seperti disebelah, Ram ini dikenali sebagai DDR ram, seperti juga SDram, DDR juga mempunyai beberapa kategori ddr333 atau 400 dan sebagainya, rujuk pada Sticker untuk mendapatkan maklumat.
Bagi mempercepatkan urusan ,RD Ram telah dipasarkan seperti bentuk dan rupa kaki disebelah dimana saiz dan kelajuannya telah ditingkatkan berkali ganda.


2. Kenali Ram untuk Laptop atau Notebook.
Lihat paparan dibawah untuk kita mengenali bentuk Ram yang digunakan pada Laptop ataupun Notebook.

Perhatikan pada Sticker yang memaparkan maklumat tentang Ram ini yang biasa digunakan pada laptop lama.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan Ram,pastikan dulu kedudukan kakinya agar anda tidak tersalah membeli..


3. Pemasangan Ram.
Setelah kita mengenali bentuk Ram yang digunakan, barulah memudahkan kita untuk proses pemasangan. Perhatikan contoh Slot Ram untuk rujukan.

Perhatikan Slot pada Papan litar ini yang mempunyai 2 slot, Warna merah untuk DDR manakala yang hitam untuk SD.Untuk pemasangan Ram, Tekan kedua-dua bahagian dan biar klik kiri dan kanan akan terkatup sendiri..
Untuk membuka tolak klip kiri dan kanan kebelakang.


Tekan supaya kaki Ram(warna emas) masuk sepenuhnya.Gambaran disebelah ini pula menunjukkan bagaimana ram DDR tidak boleh dipasang pada Slot SD.


Tips -


- Selalukah anda mengalami situasi seperti ini ?


Bila komputer dihidupkan, keluar bunyi amaranTik-tik..Masalah ini biasanya berpunca kelonggaran RAM akibat hentakan dan sebagainya, jadi tanggalkan Ram dan buat pemasangan semula.
Selamat Mencuba.006699

0 ULASAN Anda

Post a Comment

INSPIRASI ANDA

NUFNANG

Followers

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

LIVE PARLIMEN